Konopie w kuchni 2018-02-16T13:53:36+00:00

Konopie w kuchni

KONOPIE W KUCHNI to seria produktów dla wszystkich, pragnących zdrowo się odżywiać.

Dlaczego warto wprowadzić produkty konopne do swojej diety? 

Nasiona konopne dostępne w formie łuskanej, niełuskanej i prażonej są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawierają oba kluczowe tłuszcze OMEGA 3 i 6, które są w najlepszych proporcjach dla ludzkiego organizmu. Nasiona konopi to również bogactwo witamin, minerałów i białka.  Można ich używać jako dodatek do pieczywa, sałatek, koktajli lub jako przekąskę.

Kolejne produkty konopne powstają właśnie z nasion:

Olej tłoczony jest na zimno. Jest jednym z najcenniejszych olejów roślinnych.
Największym skarbem oleju konopnego są nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których jest
w nim wyjątkowo dużo (ok. 75 proc.) w tym kwas linolowy, alfa-linolenowy, gamma-linolenowy, oleinowy. Jest cennym surowcem kosmetycznym, gdyż zawiera wiele substancji, m. in.: witaminy (A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K), sole mineralne (wapń, magnez, siarkę, potas, żelazo, cynk i fosfor), fitosterole, fosfolipidy. Zawiera wszystkie 20 aminokwasy podstawowe w tym również 9 niezbędnych i takich  których organizm nie może syntetyzować samodzielnie, więc muszą być dostarczane w pożywieniu. Jego zielony kolor spowodowany jest obecnością bardzo dużej ilości chlorofilu, który pełni funkcję silnego antyoksydantu, działa antyseptycznie, ściągająco, regenerująco. Sprawdzi się jako dodatek do sałatek i pieczywa.  Olej konopny nie nadaje się do smażenia i gotowania w wysokich temperaturach.

Białko konopne to jedyne białko posiadające kwasy tłuszczowe, włącznie z kwasem omega-3 i kwasem gamma-linolenowym (GLA), w postaci naturalnej. Bardzo szybko się wchłania, zawiera witaminy, minerały, enzymy, probiotyki, antyoksydanty i wiele innych składników odżywczych. Białko to jest pełnowartościowe (tak jak mięso), zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne i jest w 100% roślinne.

Mąka, z natury bezglutenowa, powstaje z drobno zmielonych odtłuszczonych ziaren konopi. Jest źródłem nieprzetworzonego, bardzo dobrze przyswajalnego białka o pełnym składzie aminokwasowym oraz błonnika.  Zawiera mangan, magnez i żelazo. Jej charakterystyczny orzechowo-słonecznikowy zapach i smak urozmaica posiłki. Mąkę konopną można stosować jako dodatek (15-30%) do wypieku pieczywa, ciast, pizzy  czy do naleśników. Nie ma właściwości piekarniczych i nie wpływa na strukturę ciasta. Poprawia jakość potraw oraz obniża ich indeks glikemiczny.

Produkty konopne to także idealne uzupełnienie codziennej diety wegetarian, wegan i sportowców.

Wprowadź produkty konopne do swojej diety i ciesz się zdrowiem!

OLEJ Z NASION

  • Niełuskanych
  • Niełuskanych z CBD
  • Łuskanych
  • Prażonych

NASIONA KONOPI

  • Niełuskane
  • Łuskane
  • Prażone

BIAŁKO KONOPNE

  • Z błonnikiem
  • Bez błonnika

MĄKA KONOPNA